flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок по справі про незаконне полювання!

24 грудня 2019, 16:38

Любешівський районний суд Волинської області 23 грудня 2019 року визнав винуватим особу Б. у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 248 Кримінального кодексу України (незаконне полювання), і призначив йому покарання у виді громадських робіт строком 200 (двісті) годин та ухвалив стягнути з особи Б. у користь Любешівської районної громадської організації Українського товариства мисливців і рибалок 80 (вісімдесят) тисяч гривень майнової шкоди, заподіяної злочином.

Особу А., особу В.,  особу Ю.,  особу М.   суд визнав невинуватими у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 248 Кримінального кодексу України, у зв’язку із недоведеністю вчинення кримінального правопорушення.

 Довідково: 17 вересня 2017 року особа Б. за попередньою змовою групою осіб із особою А., особою В.,  особою Ю.,  особою М. та ще з двома невстановленими в ході проведення досудового розслідування особами, перебуваючи на території Національного природного парку «Прип’ять-Стохід» (далі – НПП «Прип’ять-Стохід») умисно, протиправно, з використанням невстановленої в ході слідства вогнепальної зброї, а також чотирьох мисливських собак переважно біло-рудого окрасу порід естонський та російський гончак, здійснили відстріл мисливських тварин – двох лосів, які перебували у стані природної волі, а також подальше розчленування їх туш та поміщення м’яса до полімерних мішків і туристичних сумок (рюкзаків). В подальшому, під час огляду автомобіля марки «Р» в його багажному відділенні виявлено 12 полімерних мішків заповнених більш ніж наполовину м’ясом, 6 туристичних сумок (рюкзаків). В багажному відділенні автомобіля марки «Ф» виявлено голову лося та господарський мішок із двома сокирами.

 Дії обвинувачених на досудовому розслідуванні було кваліфіковано за частиною другою статті 248 Кримінального кодексу України, як незаконне полювання на територіях природно-заповідного фонду за попередньою змовою групою осіб.

 Усі обвинувачені в судовому засіданні не визнали своєї винуватості у вчиненні незаконного полювання на територіях природно-заповідного фонду за попередньою змовою групою осіб.

 «Суд погоджується з думкою сторони захисту, що досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні проведено недбало, з порушеннями норм КПК. Вказана недбалість слідчих органу досудового розслідування, на думку суду, має бути предметом окремого розгляду».

Також суд констатував, що частину обвинувачення щодо усіх обвинувачених необхідно визнати такою, що не знайшла свого підтвердження у ході судового розгляду.

Суд перекваліфікував дії особи Б. за частиною першою статті 248 КК України, що не суперечить статті 337 КПК, оскільки вважає доведеним факт перебування обвиниваченого Б. у межах мисливських угідь, у тому числі на лісовій дорозі, з незаконно добутою продукцією полювання на території природно-заповідного фонду, що відповідно до частини третьої статті 12 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» прирівнюється до полювання.

На вирок протягом тридцяти днів з дня його проголошення можуть бути подані апеляції до Волинського апеляційного суду через Любешівський районний суд Волинської області.     

За повідомленням пресслужби суду